петак, 3. фебруар 2012.

Грчки старокалендарци


„ИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ГРЧКЕ“ (фракција Кипријана)


"Митрополит"  Кипријан
Ова „црква" је основана после дезинтеграције синода ,,калистоваца" 1984. године. Два јерарха, Кипријан и Јован сицилијски организују свој сопствени „синод опозиције" и рукополажу нове епископе. Од свих осталих старокалендарских синода овај се разликује еклисиолошки: митрополит Кипријан сматра погрешном декларацију из 1974. године, у којој синод Авксентија објављује да је новокалендарска црква безблагодатна. Сам Кипријан сматра новокалендарце грешнима, али још увек не осуђенима од Цркве и позива се на одговарајуће изјаве митрополита флоринскога Хризостома. Митрополит Кипријан допушта да се новокалендарци причешћују на њиховим литургијама и разрешава својим верницима који се њему исповедају да се моле и причешћију у новока-лендарским храмовима. Митрополит Кипријан признаје постојање у цркви „болесних чланова" који исповедају јерес но још увек не отпалих од јединства васељенског православља. Тако необичан аспект изазван је „практичном потребом".
Духовно-административни центар овог синода налази се у манастиру светих Кипријана и Јустине и егзистира на рачун народа који долази да им се читају „молитве за истеривање нечистих духова", након чега следи причешћивање свих оних који то желе. Када би се ова фракција старокалендараца држала строжије зилотске идеологије, које се придржавају све друге старокалендарске фракције, било би немогуће тако масовно окупљање верника на „егзорцистичким" скуповима. 1994. године са Кипријановим синодом ступа у општење и РПЗЦ и проглашава идентичност своје еклисиологије са еклисиологијом „Синода опозиције".
У грчкој су имали 16 парохија и толико манастира и скитова по Европи, Америци и Аустралији, доста велику групу са 15 парохија имају и у Африци. У јурисдикцији синода налази се и свештеник из Грузије, који се прославио погромом протестаната, Василије Мкалавишвили, који има већи број парохијана у Тбилисују. 1. јан-уара 2003. године, Кипријанов синод напушта митрополит Ангел с којим је отишло у Калиников синод 12 свештеника и два женска манастира у којима се подвизавало више од 100 монахиња, и на тај начин је много ослабила позиција Кипријанова у Грчкој. У 2004. години, имали су 78 парохија (33 у Грчкој, а опслужује их само 7 свештеника, 7 у Аустралији, 6 у Италији, 6 у Јужној Осетији, 15 у Кенији, 2 у Грузији, 3 у Уганди, по један у Чешкој, Аустрији, ЈАР и Конгу), а наводно 110 парохија има у Демократској Републици Конго (бивши Заир), где постоји 19 свеште-ника и 5 ђакона на 35 хиљада верника.
У мјесецу фебруару 2006 године, литургијско општење с Кипријановим синодом, прекинула је РПЗЦ, ради сједињења са Московском Патријаршијом. 2006. године, конглолезски епископски представник отац Хризостом Тшибасу с делом парохија и свештеника прешао је од Кипријана под омофор епископа Колорада Григорија.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.