недеља, 5. фебруар 2012.

Украјина



Аутокефалисти губе тло под ногама
  
Патријарх Московски и све Русије господин Кирил признао је сва решења Светога Синода Украјинске православне цркве, донешена на задњој седници синода 26. јанауара ове године, под председништвом митрополита одескога и измаилског Агатангела, који замењује оболелог поглавара Украјинске цркве Митрополита Владимира. Решења Светог Синода тичу се унутрашњег живота Украјинске цркве.
Митрополит Агатангел
Оно што је важно приметити и подвући из живота Украјинске православне цркве је следеће: После, како је Блажењејши Митрополит Кијевски и Украјински Владимир оболео, а то траје неколико година уназад, у Украјинској цркви поново су се појавили елементи који настоје, да ову аутономну цркву у крилу Руске патријаршије одвоје од мајке Цркве. Такав покушај се догодио пре двадесет година када је тадашњи митрополит Кијевски и Украјински Филарет Денисенко направио раскол и покушао да већи део више јерархије заведе или заплаши да ступи на пут раскола. Тада је имао велику подршку код украјинских власти. Данас је ситуација сасвим другачија, али се аутокефалисти нису смирили и даље покушавају да направе нови раскол.
Историја Цркве показује, да антиправославне антицрквене силе увек паразитирају на подршци политичких партија или пак целокупне државне власти, како је почетком деведестих било у Бугарској, а пре деведесетих и у нашој тадашњој држави Југославији.
Архиеп. Александар
На Украјини данашња влас не заоштрава расколничке тенденције, зато пропагандисти аутокефалије (архиепископ Александар) губе тло под ногама. Они немају реалну базу нити подршку у друштву. Православни Украјинци не желе аутокефалију, а они, који хоће налазе се иза црквених граница.
У једном делу клирика и свештеноначалства Украјинске цркве има оних, који из свога неискуства или из гордости говоре о користи аутокефалије. Но већи део њих ипак разуме, да је то корисно само непријатељима Цркве.
У црквеном и државном животу Украјине  и тако има много проблема само је потребно, да се испровоцира још један раскол. Црквене власти схваћају штетност деловања аутокефалиста, зато су на Синоду донешена исправна и законска решења.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.