субота, 4. фебруар 2012.

Расколи у Србији


                         
                               „СРПСКА ИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА“


"Епископ" Акакије
Почетак настанка „Српске истинске православне цркве" односи се на средину 90-их година прошлог века, када је група српских „старокалендарских" монаха са Свете Горе Атонске, после посете константинопољског Патријарха папи римском прекинула општење са Српском православном црквом. Одбацивши и осудивши сваки вид дијалога са римокатолицима као јерес, српски монаси светогорци на челу са схимонахом Акакијем 1995. године напустили су Српску цркву и приклонили се под омофор архиепископа атинског Хризостома II, поглавара „Истинске православне цркве Грчке". Ради управљања црквеним општинама „Истинске православне цркве у Србији", основан је привремени орган више црквене власти - „Управни одбор српске истинске православне цркве" (УО СИПЦ), у чијем раду учествују клирици и представници свих парохија, духовни лидер СИПЦ је схијеромонах Акакије.
Богослужења СИПЦ одржавају се у храмовима-капелама, који су организовани у породичним кућама чланова ове цркве, а у последње време саграђено је неколико храмова отвореног типа. Крајем деведесетих, овим расколницима придружило се неколико монахиња из манастира Стјеник у Жичкој епархији Српске православне цркве. Седиште је у Северном Кучају, удаљеном двадесетак километара од села Злот у Тимочкој Крајини.
Августа 16-ог. прошле 2011 године Српска истинска православна црква је добила и свога првог „епископа“ у лицу Јеромонаха Акакија Станковића, који је понео титулу „епископ ресавско-шумадијски“. У „епископски“ чин су га хиротонисали „епископи“ расколничке цркве „Руска истинска православна црква“ „Архиепископ“ Тихон Пасечнак, иначе познат по томе што су крајем 2010 године канонизовали за светитеља лишеног епископског чина Гермогена (Максимовића – руса), познатијег као поглавара усташке творевине Анте Павелића „Хрватске православне цркве“

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.