уторак, 7. фебруар 2012.

Украјина


Обраћање Митрополита Владимира кијевским викарима и свештенству

 Митрополит Кијевски Владимир
Данас  се по први пута од заседања Синода 26. јануара,  Блажењејши Митрополит Кијевски и Украјински Владимир писмено обратио свештенству и учесницима сабрања Кијевске епархије, које је прочитао његов лични секретар архиепископ переслав-хмељницки и вишњевски Александар. У своме обраћању митрополит је захвалио свима који се моле за његово оздрављење.  „Ја сам ушао у период живота, за који Псалмопевац  Давид каже, „патња и болест“. Благодарећи молитвеној подршци Господ  ме подиже са одра и болести“ – рекао је Блажењејши.

У своме даљем обраћању митрополит је нагласио и напоменуо свештенству, да Црква није „нападана само од вањског секуларизованог света“, него и од „унутрашњег раскола и раздора међу верницима, које сеје кнез овога света“. Даље митрополит захваљује Синоду за пружену помоћ услед његове болести при управљању кијевском епархијом од стране митрополита Павла, међутим нагласио је да „оставља за собом право да и даље буде епархијски архијереј кијевске епархије“.

Митрополит Владимир је у своме обраћању напоменуо, да је у своје време кијевска епархија подељена на викаријатства на челу са викарним епископима. „Како је показала пракса, такав начин управљања показао се ефективним и као такав нас задовољава. Не обазирући се на ранија наша честа одсуства у епархијском животу није било проблема, које неби могао превазићи организовани апарат епархијске управе. Надам се да ће тако бити и у будуће“. Поглавар Украјинске православне цркве је још додао: „Решења кијевске епархије нека доносе колегијално сви викарни епископи, подносећи нама на потпис и потврђивање. Канцеларија кијевске митрополије нека ради устаљеним режимом, а  коресподенцију и документе ради упознавања и потврђивања предавати преко нашега личнога секретара“.

Завршавајући своје обраћање глава Украјинске цркве призвао је на свештенство Божији благослов, замолио их да се и даље моле за њега и нагласио, да „за једно молите Бога: Браћо, нека буде мир међу вама и нека вам раздор буде стран. Обавезе своје испуњавајте часно, памтећи речи Христове: Ко хоће да буде први међу вама, нека вам буде слуга“.

   

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.