петак, 3. фебруар 2012.

Грчки старокалендарци


„ИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ГРЧКЕ“ (фракција Авксентија)

"Архиепископ" Авксентије II
"Флорински синод" је 22. октобра 1985. године објавио да су архиепископ Авксентије и још четворица епископа свргнути. Ови нису признали свргнуће и основали су свој синод. Међутим, почетком 1986. године, ставили су епископа Герасима под забрану свештенодејства а епископи Герман и Атанасије одвојили су се од њих и практички нису узимали никаквога учешћа у раду новог синода. Синод који у Грчкој није имао великог утицаја, прославио се 1987. године када им се придружило 30 парохија РПЗЦ из Америке (такозвани „бостонци") и Француске, за које су они рукоположили епископе а 1991. године, за руску групу „Истинских православних хришћана" рукоположили су јеромонаха Гурија за епископа. Крајем 1994. године, умро је архиепископ Авксентије, а наследио га је митрополит Максим узевши титулу „архиепископа атинског".
 Због помањкања архијереја у овој цркви на заседању синода било је постављено питање о новим хиротонијама. Међутим, епископи са запада, добили су од митрополита Максима потврђивање својих кандидата (трећег епископа за Америку и другог за Француску), те су отказали учешће у хиротонији предложених кандидата за Грчку. Тада је архиепископ Максим самостално (без сагласности других епископа) примио у општење неког Димитрија, који је за себе говорио да је епископ Александријске Патријаршије, и заједно са њим хиротонисао 10 нових епископа, (Димитрије је само неколико дана после хиротонија идући улицом изненада пао и умро). Епископи са запада нису признали те хиротоније и одвојили су се од Максима.
Број својих епископа, Максим је довео до 16 и иза себе оставио најбројнији до данашњих дана синод старокалендараца у Грчкој. Но осим архијереја није имао ни свештенства ни монаштва, (сем оних који су хтели да приме такву хиротонију; сви су отишли митрополиту Атанасију лариском), а исто тако није имао ни верника. 1994. године, основан је „руски егзархат" на челу са свештеником Виктором Мелеховим. У новоосновани егзархат су ушли бивши свештеници РПЗЦ. После 1996. године егзархат се растурио, а клирици су отишли у друге јурисдикције.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.