субота, 21. јануар 2012.

Лоша страна света

Створен блок православних цркава „источноевропског региона“?

Источни блок
Москва – Поглавари и представници православних цркава који су учествовали на обележавању 65. рођендана патријарха московског Кирила, потписали су заједнички документ под називом „Коминике“ у којем је изражена солидарност са црквама Блиског истока и севера Африке, као и са „православним Србима косовске области“. Поручено је такође да је неопходно ојачати мисионарске активности цркава и подржати ширења социјалног служења и конструктивне сарадње са свим здравим друштвеним снагама.
У Коминикеу се још наводи да Цркве „источноевропског региона“ имају заједничко искуство са „богоборачким политичким системима“. Истиче се да је смењен „државна антирелигијска идеологија“ заменила пропаганда сведопустљивости, култ конзума, разарања моралне оријентације.
Потписници су, како јавља Верска информативна агенција, поред патријарха Кирила, патријарх Грузије Илија Други, првојерарси чешко-словачке и пољске православне цркве, митрополити Христофор и Сава, као и изасланици двојице патријараха са Балкана. Букурешт је представљао митрополит Трговишта Никон, а Софију митрополит Видина, Доментијан.
Сапотписник је и архиепископ филипопољски Антихијске патријаршије, Никон
Поглавари и представници поменутих осам цркава се залажу за то да се што пре сазове Свеправославни сабор, који би решавао «важна црквена питања“.
Сабор треба темељно припремити, не само у вези садржаја. Већ и у вези процедуре његовог одржавања. На њему треба да дође до изражаја позиција сваке од помесних цркава. Неопходно је да се „строго придржава принципу концензуса“ (једногласја), како у припреми Сабора, тако и у његовом спровођењу.
Сабор треба да пружи „компетентне одговоре на изазове савремености“, чувајући догматско и канонско предање, „не уносећи никакве новине и не угрожавајући јединство свете цркве“.
Прва незванична реакција православних цркава јелинске (грчке) традиције је резерва, има се утисак да је створен «блок» наспрам Цариградске патријаршије, који наступа са својим виђењем припрема и одржавања Великог сабора. Спорно је питање консензуса, пошто се показало да се он о важним питањима, као што је на пример редослед цркава (диптих), не може постићи. По грчким изворима, док се ово питање не реши, „нема смисла“ сазивати Сабор.

 Вести

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.