петак, 27. јануар 2012.

Украјина - Кијев


У Кијеву 26 јануара одржана седница Синода УПЦ

26. јануара 2012 године у Успенској Кијево-Печерској Лаври одржана  је седница Светога Синода Украјинске Православне Цркве.  Имајући у виду спреченост Блажењејшег Митрополита Кијевског и све Украјине Владимира да председава седницама Синода, у складу са 16 и 17 тачкама Устава Украјине православне цркве, седницама је председавао најстарији по хиротонији Митрополит одески и измаилски Агатангел.
На седници Синода је донешено низ важних одлука, које се тичу живота манастира и појединих клирика. Утврђени су образци ордена Украјинске православне цркве. Донесено је неколико решења по питању прослављања месних светитеља.
На заседању је утврђен састав комисије која ће направити измене и допуне Устава Украјинске цркве и предложити их Архијерејском Сабору на усвајање.
Саслушан је и узет на знање извештај Митрополита вишгородског и чернобилског Павла о градњи Саборнога храма и просветнога центра Украјинске цркве.
На Синоду није расправљано о избору новога поглавара Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, како су најављивали украјински медији. За администратора кијевском епархијом именован је Митрополит вишгородски и чернобилски Павле, пошто Блажењејши Митрополит Кијевски и све Украјински  Владимир због болести није у могућности да обавља дужности епархијског архијереја.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.