субота, 21. јануар 2012.

Света Земља

Јевреји се извинили патријарху за пљување

Патријарх Јерусалимски Теофил III
Tел Авив – Група јеврејских јавних личности и интелектуалаца посетила је недавно јерусалимску патријаршију сa циљем да траже извињење после учесталих извештаја да неки млади ултраортодоксни Јевреји пљују на хришћанске свештенике док пролазе улицом.
Делегација се састала у јерусалимском старом граду са грчким првославним патријархом TеоФилом III. Један члан делегације рабин Арик Ашерман, генералани секретар организације Рабини за људска права, рекао је да на Дан покајања, Јом Кипур, Јевреји по традицији траже извињење од Бога, али да грешке почињене међу људима не може опростити Бог док онај ко је крив не тражи извињење.
Ашерман је нагласио да група рабина коју он предводи осуђује пљување. Патријарх је, говорећи о феномену са којом се суочава свештенство, рекао да се у хришћанству сматра добрим делом показивање уздржаности у таквој ситуацији, означивши пљување одразом незнања дела људи који не разумеју значај религије и вере.
„Пошто волимо овај град осећали смо да нас се тиче све што се у њему догађа. Дошли смо да се извинимо упркос чињеници да ми нисмо учествовали, јер верујемо у заједничку одговорност“, казао је Меир Маргалит члан градског савета из левичарске партије Мерец.
Израелски лист „Хаарец“ писао је недавно да млади ултраортодоксни Јевреји рутински пљују на хришћанско свештенство и да у већини случајева свештеници игноришу нападе, али да понекад узврате.
Лист је подсетио на случај подизања оптужнице против ученика јерменског семинара који је ударио човека, јер га је пљунуо. Tа отпужница је недавно повучена уз образложење да је окривљени био изложен понижењу, јер су га годинама пљували, док је у свештеничкој одори ишао около „што је у Фундаменталној супротности са принципима правде и достојанства“.
„Није потребно ни помињати да пљување човека док је у таквој одећи представља кривични прекршај“, рекао је судија Дов Полок.
Недавно је један други ученик истог семинира бивши канадски Фудбалер Нарек Гарабедиан гурнуо двојицу Јевреја који су га пљунули, уза зид и питао их зашто то раде, а они су се извињавали, па их је пустио.
Он је, међутим, рекао да пљувачи каткад узврате напад. Било како било, сво свестенство Јерменске цркве у Јерусалиму тврди да су жртве узнемиравања, почев од високих свештеника до полазника семинара и да их већина игнорише такве инциденте, а ако се жале, полиција обично не нађе оне који су их пљунули.
Свештенство Јерусалимске патријаршије годинама је изложено пљувању и псовању. „Они прођу поред мене и пљуну ме“, рекао је отац Габриел Бадор (78), православни свештеник, нагласивши да у већини случајева игнорише инцидент, али да му то није лако. Он повремено пита младе Јевреје зашто то чине и шта им је урадио, а понекад и викне на њих, а они побегну.
„Tо се често дешава. Идете улицом и ођедном они пљуну без разлога. Признајем да ме то понекад разљути, али ми смо научени да се уздржавамо и ја тако чиним“, казао је главни секретар патријаршије архиепископ Аристархос.
Најтеже је очито младим ученицима верских семинара да прогутају понизење, каже отац Госан Аљаниан из Јерменске црвке. Он им обично саветује да случај пријаве полицији.
„Одговорност за те људе је на главешинама јешива (јеврејских верских школа) да ин науче да се тако не понашају“, каже отац Госан, који истиче да настоји да што мање шета улицама старог града, али чак се и на малој раздаљни дешава да га пљуне четворица разних младића.
Следеће недеље слична делегација, попут ове која је била у Јерусаилимској патријаршији, ићи ће да се извини јерменским свештеницима.
Тањуг

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.