субота, 21. јануар 2012.

Украјинска Православна Црква Московска Патријаршија


Ко ће наследити Митрополита Владимира Сабодана

Митрополит Софроније
Митрополит одески и измаиљски  Агатангел нема шансу да стане на чело Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије. Украјинском Православном Црквом Московске Патријаршије управљаће  укарјинац – изјавио је „за gazeta.ua“  Митрополит черкаски и каневски Софроније.
„У Цркви постоји правило, ако је поглавар онемогућен и спречен болешћу у обављању својих обавеза онда га замењује најстарији по хиротонији митрополит. Код нас је то митрополит Агатангел одески и измаиљски.
Својевремено  је у Москви мјестобљуститељем патријаршијског трона био Филарет тадашњи кијевски митрополит, а за патријарха су изабрали другога митрополита лењинградскога Алексија. Сматрам, да Агатангел нема шансе да буде изабран. Црквом украјинском ће управљати украјинац“, истакао је Софроније.
У „кијевској патријаршији“, иначе расколничкој организацији, сматрају да би с избором Агатангела за Кијевског митрополита Московске Патријаршије Црква много изгубила.
„Од таквога жестокога укрјинофоба као што је Агатангел, отићи ће сви, ко се иоле осећа украјинцем. Митрополиту Владимиру је пошло за руком да одржи баланс између две групе, проруске коју представља митрополит Агатангел и проукрајинске којој је на челу митрополит Софроније и архиепископ переслав-хмељницки Александар. Ако дође Агатангел у Кијев између ове две струје је могућ раскол“ - сматрају у "кијевској патријаршији".
Напомињемо да је за 26 јанувар заказана седница Синода Украјинске православне цркве Московске патријаршије, где би се могло одлучити ко ће доћи за Местобљуститеља Украјинске Цркве, пошто је садашњи поглавар митрополит Владимир тешко болестан. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.