субота, 16. април 2011.

Свети Синод Грчке Цркве о бившем епископу Рашко-Призренском Артемију




Април 16, 2011.
Ромфеа

Свети Синод Грчке Цркве објавио је окружну посланицу грчким митрополитима у вези рашчињења бившег епископа Рашко Призренског Артемија. Она гласи:

Високопреосвећеним митрополитима Грчке Цркве

„У вези рашчињења бившег епископа Рашко Призренског Артемија“

Часна браћо у Христу,


Синодска одлука донета на седници 14. марта, и писмо Архиепископа Пећког, Митрополита Београдско Карловачког и Патријарха Српског Иринеја (No. Ref. 1404/16.2.2011) у вези недавно покренутог питања о бившем Рашко Призренском епископу Артемију, поздрављамо одлуку (No. 66/161/14.5.2010) Светог Синода која је донета на седници, а са освртом на писмо његовог блаженства Патријарха, којом је Свети Синод, у складу са чланом 111 Устава (Спц) коначно разрешио дужности високопреосвећеног епископа Рашко Призренског Артемија.

Горе поменута Одлука је прихваћена једнодушно и на разговорима у манастиру Шишатовцу у Сремској Епархији.

Артемије је преко разних медија и интернет сајтова водио кампању која је неприхватљива и неприлична црквеном етосу, а која је достигла свој врхунац његовим писмима објављеним између 13.9.2010. и 13.10. 2010. у којима је он (Артемије) одбацио одлуке Светог Синода Српске Цркве. Изразио је кајање због његовог ранијег прихватања поменутих Синодских одлука, и изразио став да је он „доживотни епископ Рашко Призренски“, изјављујући да „неће поштовати будуће одлуке Светог Синода“.

Из тог разлога Свети Синод га је привремено ставио под забрану свештенослужења до заседања Светог Архијерејског Сабора, прошлог новембра.

За време рада Светог Архијерејског Сабора, дошло је до покушаја насилног преузимања манастира епархије Рашко Призренске од стране Артемијевих следбеника. Такође смо обавештени да је (Артемије) у манастиру Дубоки Поток, иако под забраном свештенодејства, служио свету Литургију, користио фалсификовани печат и противканонски објављивао епархијске „одлуке“.

С тим у вези, Свети Архијерејски Сабор Српске Цркве који је заседао од 19.10. до 6.11. 2010. је са дубоком тугом али и са одлучном бригом за свето јединство Цркве, издао одлуку (No. 20/54) којом је епископ Артемије лишен владичанског чина и враћен у ред монаха.

Међутим, упркос овим канонским одлукама, он је (Артемије) нажалост остао у непослушности и наставио са служењем Литургија у селу Љуљацима, у епархији Жичкој.

Последњи пасус је боље парафразирати јер дослован и смислен превод није могућ

Дакле:

Света Грчка Црква прихвата све поменуте одлуке. Помињу се клеветничке и лажне оптужбе које износи Артемије, као и Артемијева ватрена пропаганда против Српске јерархије, Патријарха лично и појединих епископа, а која се пласира у Србији, Русији и Грчкој.

У Господу, искрено и с љубављу

Следе подписи тринаест чланова Светог Синода Грчке Цркве на челу са Архиепископом Атинским Јеронимом као председавајућим, као и Серафимом Пирејским!!!


ЈЕРОНИМ Aрхиепископ Атински и Грчки
ЈЕВСЕВИЈЕ Митрополит Самоски и Икаријски
СЕРАФИМ Митрополит Касторијски
ДАНИЛО Митрополит Кесариани, Виронос и Имиту
ТЕОКЛИТ Митрополит Флорински и Преспанско Еордески
НИКОДИМ Митрополит Касандријски                                                           
ЈЕФРЕМ Митрополит Идраски, Спетсонски и Егински                                            
СЕРАФИМ Митрополит Пирејски
ТЕОЛОГОС Митрополит Серски и Нигритски
ДОРОТЕЈ Митрополит Сира, Тина, Андра, Кеа и Мила
МАКАРИЈЕ Митрополит Сидирокастријски
ХРИЗОСТОМ Митрополит Халкидски
                               СИМЕОН  Митрополит Нове Смирне


Секретар Синода
Архимандрит Марко Василакис

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.